Tarwebrood of Bruinbrood

Ingrediënten

500 gr meel
290 ml lauw water
25 gr bakboter
5 gr instant gist
1 el suiker
2 tl zout

Recept

In geval van kneedmachine:
Doe de meel, het water, boter, gist en suiker in de mengkom.
Zorg ervoor dat het water een temperatuur van ongeveer 30 °C heeft.
Kneed dit op stand 1. Als het bijna vermengd is, voeg dan het zout toe.
Oftewel zorg ervoor dat het gist niet direct met het zout in aanraking komt.

Kneed dit een minuut of 5 tot 8.

Bol het deeg op, vet een kom licht in met olie, de bol erin en afdekken met ingevette keukenrol folie. Zet dit gedurende een uur weg op een warme plek, niet te warm, ook ongeveer 30 °C. Als het volume verdubbeld is, is het klaar.

Druk de lucht uit het deeg. Het is niet nodig om het te kneden, Bol het op naar de gewenste vorm. Bijvoorbeeld door het stukje voor stukje naar binnen te vouwen van en kant krijg je een rol voor in een bakblik. Of van twee kanten invouwen, kwart slag draaien, weer van 2 kanten invouwen, dan omdraaien en met de handen schuin langs de onderkant de bol ronddraaien, voor een bolvormig brood op de plaat gebakken.

Zet het resultaat, afgedekt met de ingevette folie weg voor een uur. Hierbij mag de temperatuur iets hoger zijn dan 30 °C.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Mijn oven wordt in de voorverwarm stand lang niet de ingestelde temperatuur, dus vandaar de hoogste stand.
Zet het brood in de oven, en bak hem af in 30 minuten op 230 °C.
Onderwarmte + hetelucht.

Als het een 'blik'-brood is, stort dan het brood uit het blik.
Laat het brood afkoelen op een rooster.

Voor een hardere korst is het mogelijk om stoom te gebruiken. Of de oven heeft zo'n stand, of je kunt een ovenschaal met wat water onderin de oven zetten. Ook benevelen van de bovenkant kan met bijvoorbeeld een plantenspuit.

Voor een wat grover brood: Koop een zakje hele graan korrels. Zet die een half uur in water voordat je begint en voeg die toe bij de eerste ingredienten.